Mimo tego, że coraz więcej osób rezygnuje na dobre jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, w naszym kraju wciąż mamy sporą przewagę mięsożerców nad weganami i wegetarianami.
Kupowanie mięsa – jak robić to poprawnie?
Jakościowe mięso nie jest zresztą takie złe. Trzeba przyznać, że ma ono sporo dobrych wartości odżywczych, bo jest przede wszystkim jednym z lepszych źródeł pełnowartościowego białka i też jednym z nielicznych źródeł witaminy B12, której w roślinach w ogóle nie ma. Mięsne zakupy spożywcze muszą być jednak robione w odpowiedni sposób. Jak zatem postępować z mięsnymi wyrobami jeszcze w sklepie, aby potem, już po przygotowaniu z nich dań, móc cieszyć się ich maksymalnie wysoką jakością oraz doskonałym smakiem?
Na jakość mięsa największy wpływ ma oczywiście jego pochodzenie. Nie można liczyć na to, że pierś z kurczaka kupiona na promocji w markecie za dziesięć złotych za kilogram będzie smakować tak samo soczysta, mięciutka i aromatyczna jak pierś pobrana bezpośrednio od zaufanego rzeźnika. Jeżeli mięso jada się regularnie, warto znaleźć sobie jakiegoś sprawdzonego dostawcę. To nie może być zwykły market spożywczy, ani też raczej jakiś osiedlowy sklepik. Po dobre mięso najlepiej wybierać się do punktów mięsnych, które będą się specjalizować tylko i wyłącznie w nim. Często są one zlokalizowane bezpośrednio przy zakładach mięsnych, dzięki czemu można mieć pewność, że sprzedawane w nich produkty zawsze są świeże, albowiem często dostarcza się je dosłownie codziennie.
To, jak kupować mięso, jest już jasne, ale jak je potem przenieść do domu, by w wyniku transportu nie straciło ono swoich pierwotnych właściwości?
To też jest jednak ważne. Mięso, które nie zostało odpowiednio zapakowane przez producenta, powinno zostać zabezpieczone folią przez sprzedawcę. Należy udać się z nim prosto do domu, nie robiąc sobie żadnych dodatkowych przystanków, aby jak najszybciej umieścić je w lodówce. Takie mięso można też oczywiście zamrozić. Dzięki temu skorzysta się z niego później w dowolnym momencie.
źródło: https://www.porcja.pl/ – kuchnia, kulinaria, gotowanie