Antyoksydanty to substancje (głównie witaminy, minerały i enzymy), które chronią komórki przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników w naszym organizmie. Wolne rodniki są wytwarzane przez sam organizm, ale także przez czynniki zewnętrzne, takie jak palenie tytoniu, alkohol, zbyt intensywny wysiłek fizyczny, stres i zanieczyszczenie środowiska. Wolne rodniki nie są szkodliwe dla organizmu, o ile występują w odpowiednich ilościach, ale ich nadmiar może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, powodując takie problemy jak przedwczesne starzenie się skóry i choroby zwyrodnieniowe związane z wiekiem. Spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty pomaga nam wyeliminować część wolnych rodników z organizmu, chroniąc zdrowie komórek i układ odpornościowy.
Gdzie znajdziemy antyoksydanty?
- Pokarmy bogate w witaminę C: obecna w zdecydowanej większości owoców i warzyw, produkty zawierające najwięcej witaminy C to owoce cytrusowe, mango, ananas, papryka, ziemniaki, szpinak i kalafior.
- Pokarmy bogate w witaminę D: mleko i produkty mleczne, owoce morza, jaja, a zwłaszcza tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, sola).
- Pokarmy bogate w witaminę E: znajduje się ona głównie w pokarmach pochodzenia roślinnego, takich jak orzechy, warzywa, kiełki pszenicy, ryż i pełne ziarna.
- Pokarmy bogate w cynk: czerwone mięso, ryby, owoce morza, produkty mleczne, zboża, orzechy, nasiona roślin strączkowych, drożdże piwne, kiełki pszenicy, warzywa.
- Pokarmy bogate w selen: produkty mleczne, ryby, czerwone mięso, drób, zboża, grzyby i szparagi.
- Żywność bogata w beta-karoten: znajduje się w zielonych, żółtych, pomarańczowych lub czerwonych warzywach, takich jak marchew, szpinak, dynia, morele, wiśnie, melon i brzoskwinie.
- Pokarmy bogate w karotenoidy: marchew, pomidory, pomarańcze, mango, czerwona papryka, brzoskwinie, papaja, śliwki i szpinak.
- Pokarmy bogate w polifenole: soczewica, fasola, groch, soja, czerwonawe lub fioletowe owoce i warzywa (buraki, bakłażany, winogrona, truskawki itd.), orzechy, nasiona, czekolada i herbata (zielona, czerwona i biała).
- Pokarmy bogate we flawonoidy: występują głównie w owocach i warzywach, ale także w herbacie i nasionach.
- Pokarmy bogate w koenzym Q10: w rybach (zwłaszcza tłustych), mięsie (głównie wołowinie), wątrobie, pełnych ziarnach, kiełkach pszenicy i soi.
Zrównoważona dieta obejmująca te produkty pomoże Ci zachować zdrowie i witalność, ponieważ antyoksydanty są znane jako eliksir młodości.
Przepisy kulinarne na potrawy, które będą spełniać zadanie oczyszczające, i w których znajdują się antyoksydanty znajdziemy na blogu Pyszniej.