Z przedmiotów potrzebna nam będzie tortownica o średnicy 26 cm.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki
200 g mąki tortowej extra (typ 405), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g margaryny, sól, 250 g cukru, 5 jajek (rozmiar M), skórka starta z jednej średniej cytryny, 800 g zmielonego chudego twarogu, 250 ml śmietany kremówki do ciast i deserów, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 100 g lukru plastycznego (masy cukrowej) na przykład zielonego, czerwonego i białego, 1 łyżka marmolady morelowej, tłuszcz do formy.
Sernik z proporczykami – przygotowanie
– na początek należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę znów trzeba zmiksować, następnie mieszając hakami ręcznego miksera, partiami dodawajmy mąkę, 100 g cukru i jajko, potem zagniećmy dłońmi na jednolite ciasto. Tortownicę, dno i brzeg, natłuśćmy. Ciasto wyłóżmy do tortownicy, uformujmy wysoki brzeg i odstawmy do lodówki. W między czasie cytrynę sparzmy, osuszmy i drobno zetrzyjmy skórkę. Z pozostałych 4 jajek oddzielmy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijmy mikserem na sztywną pianę. Żółtka ucierajmy ze 150 g cukru na jasną masę, dodajmy twaróg i ucierajmy na krem. Mieszając, dodajmy śmietankę, skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną.
Następnie stopniowo dodawajmy pianę z białek, mieszając trzepaczką. Gotową masę serową wyłóżmy na ciasto wyciągnięte z lodówki. Rozgrzejmy piekarnik: z włączoną górną i dolną grzałką do 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 160 stopni Celsjusza, gazowy ustawiamy na 2. Całość wstawiamy do piekarnika na około 58-61 minut czasu. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, przestudźmy (około 10 minut czasu) i ostrożnie (najlepiej nożem) oddzielmy ciasto od brzegu tortownicy.
Zostawmy do ostygnięcia na co najmniej pół godziny czasu, wyjmijmy z formy. Następnie lukier plastyczny cienko rozwałkujmy, ułóżmy go między warstwami rozciętego woreczka na mrożonki. Pokrójmy płat lukru w trójkąty. Trójkąty posmarujmy marmolada morelową i przyklejmy do brzegu sernika.
Więcej ciekawych przepisów na pyszne i zdrowe desery, przeczytasz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.
Ciekawa porada dotycząca sernika z proporczykami
Należy wiedzieć, że otwarty lukier plastyczny zostawiony w lodówce zaczyna być lepki. Po przyklejeniu proporczyków lepiej więc nie chłodzić już ciasta.