To pytanie często pojawia się w głowach wielu ludzi. Jeśli rano na śniadanie zjedliśmy posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów, a następnie zjedliśmy to samo na kolację, nasz organizm nie przetworzy więcej węglowodanów podczas kolacji niż podczas porannego śniadania.
Ale jak się pewnie zastanawiasz, odpowiedź na to pytanie nie jest tak prosta, jak się wydaje. Pora dnia nie powoduje automatycznie zamiany większej ilości węglowodanów na tłuszcz, ale los węglowodanów zjedzonych podczas kolacji można zmienić za pomocą kilku zmiennych.
Funkcje węglowodanów
Węglowodany są głównym źródłem paliwa dla organizmu, dlatego po ich strawieniu trafiają do komórek całego ciała. Jeśli spożywasz więcej kalorii niż potrzebujesz na energię, dodatkowe węglowodany są magazynowane w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu. W normalnych warunkach są one przekształcane w trójglicerydy i magazynowane w postaci tłuszczu dopiero po zaspokojeniu potrzeb metabolicznych i wyczerpaniu zapasów glikogenu. Jeśli jesteś aktywny i spożywasz odpowiednią ilość kalorii, niewiele lub wcale węglowodanów nie jest magazynowanych w postaci tłuszczu. Pora dnia, o której jesz, nie ma wpływu na to, czy kalorie z węglowodanów są przekształcane w tłuszcz, ale ma wpływ na sposób ich dystrybucji.
Rodzaj węglowodanów
Rodzaj spożywanych węglowodanów może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia ciężkości. Jeśli spożywasz przetworzone węglowodany, takie jak biały ryż i białe pieczywo, pieczone ziemniaki lub zbyt dużo cukru zawartego w pieczywie lub słodzonych napojach, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrośnie. Wywołuje to uwalnianie insuliny, która ma jedno zadanie: przywrócić prawidłowy poziom cukru we krwi. Insulina próbuje przetransportować cały cukier do komórek w celu uzyskania energii, ale jeśli jest go zbyt dużo we krwi, informuje wątrobę, aby zaczęła przekształcać cukier w trójglicerydy. W rezultacie węglowodany zjedzone na kolację mogą zostać zmagazynowane w postaci tłuszczu.
Kalorie spalone podczas snu
Nawet jeśli jesz kolację przed snem, węglowodany nadal są wykorzystywane jako źródło energii, aby utrzymać pracę mózgu, serca i innych ważnych funkcji podczas snu. Podczas snu tempo przemiany materii zmniejsza się o około 15%. Jednak tempo przemiany materii podczas snu, które określa ilość węglowodanów spalanych podczas snu, różni się w zależności od wagi. Średnia przemiana materii podczas snu jest niższa niż normalna spoczynkowa przemiana materii u osób z nadwagą, ale wyższa niż u pozostałych.
Węglowodany podczas kolacji a waga
Spożywanie większości węglowodanów podczas kolacji nie powoduje przyrostu masy ciała. Może nawet wspomagać odchudzanie. W jednym z badań dwie grupy mężczyzn stosowały podobną dietę niskokaloryczną, ale jedna z grup spożywała większość węglowodanów podczas kolacji. Mężczyźni spożywający kolacje o wysokiej zawartości węglowodanów stracili więcej wagi i więcej tłuszczu w okolicy talii w porównaniu z drugą grupą. Ci sami badacze stwierdzili później, że spożywanie węglowodanów podczas kolacji wpływa na poziom hormonów regulujących apetyt w ciągu dnia, co może zapobiegać uczuciu głodu w środku dnia.
W związku z tym nie trzeba się zbytnio martwić o to, czy węglowodany są spożywane w nocy, ważne jest przede wszystkim, aby stosować zrównoważoną dietę, która dostarcza wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla dobrego zdrowia. Jeśli nie wiesz, jak stosować właściwą dietę, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, aby uzyskać odpowiednie wskazówki.
Więcej artykułów o zdrowym odżywianiu znajdziesz w serwisie www.weglowodany.pl.