Kiedy coraz więcej osób stara się jeść świadomie i zdrowo, by na dłużej cieszyć się ogólną formą, zmianie uległ nie tylko sposób przygotowywania posiłków – również na to, z jakich składników wykonany został deser – zwraca się większą uwagę. Ciasta także można odchudzić czy też przemycić w nich coś, co poza smakiem da również mniej kalorii i sporo wartości odżywczych, jak buraczane ciasto z czekoladą, które będzie dobrym zamiennikiem dla znanego brownie.
Zdrowy burak w akcji z przepyszną czekoladą
Nie trzeba przekonywać, iż buraki powinny gościć w diecie, gdyż dostarczają szeregu właściwości odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Znaleźć w nich można pierwiastki takie jak magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, a także dwa mało poznane pierwiastki – cez i rubid. Te warzywa to także źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i E, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego. Sięgać po nie powinny osoby na diecie, gdyż są niskokaloryczne – w 100 gramach są tylko 43 kilokalorie.
Ciasto z buraków jest szybkie w przygotowaniu, a obecność czekolady jedynie podkreśla ich smak. Taki deser przypadnie do gustu i dorosłym, i dzieciom. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kawy, ale też przekąska do szkoły lub pracy. Można przygotować je razem z polewą – jest w przepisie – lub też z niej zrezygnować, wówczas ciasto będzie mniej kaloryczne, lecz nadal smaczne.
Składniki na buraczane ciasto z czekoladą
- 250 g buraków
- 2 gorzkie czekolady
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na czekoladową polewę na ciasto z buraków
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru
- 100 g śmietany
Przygotowanie buraczanego ciasta z polewą czekoladową
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dolewając olej. Połączyć z olejkiem waniliowym, przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć. Dodać. do ciasta wraz z roztopioną czekoladą. Wymieszać.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto mocno się rumieni od góry, przykryć je papierem do pieczenia. Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować z cukrem i śmietaną. Rozsmarować na cieście.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.